Geen wittebroodsweken in regio Eindhoven

24-09-2009 Interview met Albertien Schoots

Na elkaar lachend het jawoord te hebben gegeven, zijn het Ster College van ROC Eindhoven, de gemeente Eindhoven en vijf openbare bibliotheken uit de regio begonnen aan een serieuze samenwerking. Tijd voor wittebroodsweken was er niet: voor het Festival van het Leren hielden de ‘jonggehuwden’ samen een cursusmarkt in de bibliotheek van Eindhoven, waar workshops aan laaggeletterden werden aangeboden.

Negenduizend uitkeringsgerechtigden en minima ontvingen een uitnodiging voor de cursusmarkt. Tot tevredenheid van Albertien Schoots, projectleider Wijk en Participatie van het Ster College, kwamen er zo’n 2.600 mensen opdagen. Geïnteresseerden konden kiezen uit 35 workshops, die varieerden van zilversmeden tot yoga. Nieuw aangemelde cursisten kregen bovendien een korting aangeboden op een lidmaatschap van de bibliotheek die kon oplopen tot honderd procent. Het leverde de bibliotheek vierhonderd nieuwe leden op.

Leren is leuk

Volgens Schoots had de markt vooral tot doel om te laten zien dat leren leuk is. ‘Veel laaggeletterden hebben negatieve schoolervaringen. Het is onze taak om hen op andere gedachten te brengen.’ Cursisten van het Ster College bogen zich daarom tijdens het Festival van het Leren over ambtelijke brieven die verzonden werden door wmo-loketten. Aangemoedigd door de Eindhovense wethouder van sociale zaken Hans-Martin Don, stuurden zij een lijst met ‘tips en tops’ naar de regiogemeentes om de leesbaarheid te verbeteren.

Bril vergeten

De komende weken zal Schoots in Eindhoven, De Kempen, Dommelregio, Best en Veldhoven bibliotheekmedewerkers gaan instrueren in het herkennen van laaggeletterden, zodat die beter bereikt kunnen worden. ‘Zo zal ik medewerkers bijvoorbeeld leren om te letten op bezoekers die ‘hun bril zijn vergeten’, of die vragen om eenvoudige schriftelijke informatie mee naar huis te nemen.’

Meer interviews

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)                                              Verslag studiereis naar Dublin (NL)                                                 Verslag studiereis naar Dublin (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap