DOSSIER Digitale Basisvaardigheden


Digitale basisvaardigheden is een van de drie speerpunten van het Festival 2014. Dit dossier biedt achtergrondinformatie en verwijst naar enkele relevante projecten. Wij nodigen u uit aanvullingen op dit dossier voor te stellen. Uw goede voorbeelden zijn van harte welkom!


Willem Houtkoop over ‘Digitale grenzen en mogelijkheden van laaggeletterden en laagopgeleiden’

Presentatie ter gelegenheid van 10 jaar ETV, 5 maart 2014, met enkele ontnuchterende cijfers: van de groep die volgens huidige criteria als laaggeletterd wordt beschouwd vindt 98% de eigen taalvaardigheid voldoende en zegt 80% dat ze geen verdere scholing nodig hebben. Lees meer >>


Digisterker maakt burger digivaardig

Als de overheid haar dienstverlening overwegend digitaal wil regelen, is het belangrijk dat alle burgers hiermee om kunnen gaan. In het programma Digisterker werken verschillende organisaties en overheden samen om de burgers met cursussen wegwijs te maken met de digitale dienstverlening van de overheid. De modules kunnen worden aangepast aan de behoeften van de cursisten. Bijvoorbeeld door nadruk te leggen op onderwerpen die te maken hebben met het zoeken naar werk.
- Digisterker flyer
- Filmpje 'Digisterker maakt burger digivaardig'


Digitale Leerplekken voor Basisvaardigheden (DLB) in Utrecht

Samenwerkingsproject van Bibliotheek Utrecht, Stichting Lezen en Schrijven, Taal doet Meer, Mira Media, het Wijkbedrijf en andere wijkgerichte organisaties. In Overvecht en Kanaleneiland worden laagdrempelige oefenplekken voor digitale vaardigheden ingericht. De wijkpartners willen bewoners uit Overvecht en Kanaleneiland betere toegang bieden tot een aanbod digitale basis vaardigheden. Het is mogelijk een cursus elementaire digitale basisvaardigheden te volgen of zelf aan de slag te gaan op één van de oefenplekken met toegang tot oefenen.nl begeleid door geschoolde vrijwilligers. Ook worden vanaf september op locaties aanvullende educatieve inloopbijeenkomsten, taalspreekuren en mediacafés georganiseerd. Meer informatie (e-mail) >>


Senioren ontdekken de digitale wereld met SeniorWeb

SeniorWeb ondersteunt senioren bij het digitaal meedoen en het digitaal bijblijven. De 400 SeniorWeb Leercentra zijn ideale plekken om digitale basisvaardigheden te leren en zich meer gevorderde toepassingen eigen te maken. De cursussen en workshops die hier worden gegeven, zijn kleinschalig, betaalbaar en de vrijwillige docenten zijn zelf ook senior. De meeste Leercentra bieden naast cursussen ook inloopspreekuren aan. Om een Leercentrum in uw buurt te vinden kijk hier.
De website van SeniorWeb biedt bovendien een ideaal vertrekpunt om de digitale wereld te verkennen. Hier vindt u nieuws, tips en stap-voor-stap uitleg over populaire apparaten en programma’s. Voor meer informatie over SeniorWeb en mogelijkheden tot samenwerking kunt u contact opnemen met Elisabeth Weinberger (tel. 030-2769968).


Ondernemers gaan digitaal

Een website met filmpjes om je onderneming digitaal bekend te maken. Ben jij niet zo digivaardig met je onderneming? Bekijk de filmpjes en leer hoe je werkt met Facebook, Twitter, zoekmachine optimalisatie, Google Maps of maken van een digitale nieuwsbrief. Ondernemers Digivaardig is een project van het SIOB in het kader van de Bibliotheek voor Ondernemers, uitgevoerd door Cybersoek.


Klik en Tik

Iedereen kan het internet op met Klik & Tik!
Klik & Tik is gemaakt voor mensen die geen of heel weinig kennis en ervaring hebben met de computer en het internet. Gebruikers leren met Klik & Tik zelfstandig of onder begeleiding om te gaan met de computer en het internet. Er zijn drie programma’s: Klik & Tik - De basis, Klik & Tik - Het internet op en Klik & Tik - Samen op ’t web. De programma’s staan op Oefenen.nl. Klik hier voor meer informatie over de Klik & Tik-programma’s.
Stichting Expertisecentrum ETV.nl (ETV.nl) biedt licenties aan voor een Professioneel (Plus) Account op Oefenen.nl. In een Professioneel (Plus) Account op Oefenen.nl is aanvullend materiaal van Klik & Tik beschikbaar voor docenten/begeleiders, zoals een introductiefilm, docentenhandleidingen, promo’s en een leerroute Digitale Vaardigheden (alleen beschikbaar binnen een Professioneel Plus Account). Voor meer informatie over de Klik & Tik-programma’s en licentiemogelijkheden neemt u contact op met ETV.nl via expertisecentrum@etv.nl of 070 376 54

(Einde beknopt dossier Digitale Basisvaardigheden. Aanvullingen van harte welkom!)

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap