Provincie Zuid-Holland

Hier volgen op plaatsnaam (in alfabetische volgorde) de activiteiten die tijdens het Festival van het Leren 2011 in Zuid-Holland werden georganiseerd.


Capelle aan den IJssel

Help, mijn kind heeft huiswerk!
Het Nationaal Team Onderwijs start en ondersteunt onder het motto ‘Help, mijn kind heeft huiswerk!’ een landelijk project om ouders met kinderen in de basisschool en/of voortgezet onderwijs in één avond te laten ervaren hoe zij hun kinderen concreet kunnen helpen met huis- en leerwerk. Hoe kun je je kind motiveren dat tegenzin heeft? Wat zijn leren leren-technieken? Hoe kun je samen met je kind structuur aanbrengen in het huiswerk maken en plannen? Enzovoort. En dat alles zonder je dat je als ouder kennis van de schoolvakken nodig hebt! Op woensdagavond 14 september komt Pauline Swart deze workshop geven in de centrumvestiging van de bibliotheek in Capelle aan den IJssel. Toegang: € 2,50 voor leden en jongeren; niet-leden € 3,50.
’s Middags geeft Pauline Swart drie interactieve workshops van een uur aan kinderen van 9-13 jaar. Hierbij leren ze de tips en trucs om huiswerk beter te plannen en makkelijker te leren! Toegangsprijs: € 1,-.
Locatie: Bibliotheek Capelle Centrum, Stadsplein 39, 2903 HH Capelle aan den IJssel
Datum: woensdag 14 september 2011
Tijden:
• Interactieve workshops voor kinderen: 13.15-14.15 uur, 14.30-15.30 en 15.45-16.45 uur
• Workshop leren leren voor ouders: aanvang 19.30 uur
Organisatie: Bibliotheek aan den IJssel
Contact: Miranda van der Meer, (010) 450 32 44
Aanmelden: Bibliotheek aan den IJssel
Website: www.bibliotheekaandenijssel.nl

Opening Anders Lezen Punt
Lezen kan altijd! Opening van het eerste Anders Lezen Punt. U kunt hier kennismaken met de E-reader, Orion Webbox, iPad en Daisy-romspeler. Er worden presentaties gegeven door Koninklijke Visio en het Loket Aangepast Lezen. Koninklijke Visio zal vertellen over (visuele) beperkingen en de mogelijkheden om toch te kunnen blijven lezen en het Loket Aangepast Lezen zal de officiële opening verrichten en onder andere vertellen over boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm. Tevens is er de mogelijkheid om vragen te stellen en de media uit te proberen. De toegang is gratis.
Locatie: Bibliotheek Capelle Centrum, Stadsplein 39, 2903 HH Capelle aan den IJssel
Datum: vrijdag 16 september 2011
Tijd: 14.00-17.00 uur
Organisatie: Bibliotheek aan den IJssel
Contact: Miranda van der Meer, (010) 450 32 44
Aanmelden: Bibliotheek aan den IJssel
Website: www.bibliotheekaandenijssel.nl

Den Haag

Koffieochtend en kennismaking cursusaanbod
De koffieochtend met lekkernijen gemaakt door medewerkers is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie in onze bibliotheek. Deze keer organiseren we, in het kader van het Festival van het Leren, een ochtend waarin u ook kennis kunt maken met allerlei cursussen die door verschillende instanties in de buurt worden gegeven. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.
Locatie: Bibliotheek Den Haag, vestiging Loosduinen, Loosduinse Hoofdstraat 555, 2552 AE Den Haag
Datum: woensdag 14 september 2011
Tijd: 10.00-12.00 uur
Organisatie: Bibliotheek Den Haag
Contact: Kitty van Dijk, (070) 353 77 40
Website: www.bibliotheekdenhaag.nl

Ridderkerk

Cursus- en hobbymarkt
Houdt u van nieuwe dingen leren en uitproberen? Kom dan naar het Festival van het Leren om informatie op te doen over cursussen en activiteiten van onder andere Albeda College, de Ridder Richters, EHBO, SeniorWeb, Het Gilde en Aafje. Iedere bezoeker krijgt een gratis een tas vol leerzame dingen, zolang de voorraad strekt.
Wilt u de bibliotheek op uw gemak uitproberen? Tijdens het Festival van het Leren kunt u in vestiging Ridderkerk-Centrum een proefabonnement van drie maanden afsluiten voor maar tien euro. Deze aanbieding geldt voor het basisabonnement en het 65+-abonnement en stopt automatisch.
Locatie: de Bibliotheek A tot Z, vestiging Ridderkerk, Sint Jorisplein 77, 2981 GD Ridderkerk
Datum: woensdag 14 september 2011
Tijd: 13.00-17.00 uur
Organisatie: de Bibliotheek A tot Z, vestiging Ridderkerk-Centrum, m.m.v. Albeda College, de Ridder Richters, EHBO, SeniorWeb, Het Gilde en Aafje
Contact: sbakker@debibliotheekatotz.nl, (0180) 44 13 90
Website: www.debibliotheekatotz.nl

Spijkenisse

Schaakevenement
Op zondagmiddag 11 september kunt u in de bibliotheek aan de Breeweg kennismaken met Schaakvereniging Spijkenisse. Wanneer u de kunst van het schaken al meester bent, kunt u aan een simultaanspel meedoen. Ook bent u van harte welkom als toeschouwer. Een trainer van de schaakvereniging legt tijdens een workshop de fijne kneepjes van het schaken uit. Altijd al meer willen weten over het schaakspel? Misschien wel eens gedacht om in clubverband te gaan schaken? U bent van harte welkom.
Locatie: Bibliotheek Spijkenisse, Breeweg 2, 3201 VB Spijkenisse, (0181) 61 66 22
Datum: zondag 11 september 2011
Tijd: 12.00-16.00 uur
Organisatie: Bibliotheek Spijkenisse en Schaakvereniging Spijkenisse
Contact: Cisca Dutrieux, (0181) 61 66 22
Website: www.bibliotheekspijkenisse.nl

Voorleesochtend
Op dinsdagochtend 13 september organiseert Bibliotheek Spijkenisse in samenwerking met Welplaat een besloten voorleesochtend. Ongeveer twaalf cursisten van Welplaat (inburgeraars) lezen samen met een docent uit Saidjah en Adinda van Multatuli. Het is herschreven in eenvoudige taal en uitgegeven door uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Na afloop krijgen de cursisten het boekje mee. Onze plaatselijke boekhandel Edel stelt de boekjes gratis te beschikking. Ook aanwezig tijdens deze voorleessessie zijn twee klantmanagers van de Gemeente Spijkenisse en Cisca Dutrieux van de bibliotheek. Ook zij mogen een stukje voorlezen uit eerder genoemd boek. Wij hopen hiermee de inburgeraars te enthousiasmeren om verder te lezen. En te praten over het gelezen boek. En niet te schromen de bibliotheek te bezoeken.
Locatie: Bibliotheek Spijkenisse, Breeweg 2, 3201 VB Spijkenisse
Datum: dinsdag 13 september
Tijd: 8.30-10.30 uur
Organisatie: Bibliotheek Spijkenisse en Welplaat
Contact: Cisca Dutrieux, (0181) 61 66 22
Website: www.bibliotheekspijkenisse.nl

Dictee
Op woensdagavond 14 september organiseert Bibliotheek Spijkenisse een dictee. De opbrengsten van dit dictee zijn bestemd voor een goed doel: Welplaat. Welplaat wordt dit jaar in het zonnetje gezet; zij zijn door hun inzet op gebied van leren en werken ook al genomineerd voor de landelijke Alfabetiseringsprijs. Uitgenodigd zijn leden van de plaatselijke politieke partijen. Dertien van hen hebben zich inmiddels aangemeld. Inwoners van Spijkenisse en leden van de bibliotheek zijn opgeroepen om deel te nemen. Personeel van Welplaat heeft zich spontaan aangemeld met tien personen. Het dictee is geschreven door plaatselijke bekendheid Jan Bontje, columnist, dichter en schrijver. De twee deelnemers met de minste fouten ontvangen een prijs: een fraai afgedrukte en gesigneerde tekening van de hand van autodidact/kunstschilder/tekenaar Cisca Dutrieux.
Locatie: Bibliotheek Spijkenisse, Breeweg 2, 3201 VB Spijkenisse
Datum: woensdag 14 september 2011
Tijd: 19.00 uur
Organisatie: Bibliotheek Spijkenisse
Contact: Cisca Dutrieux, (0181) 61 66 22
Website: www.bibliotheekspijkenisse.nl

Informatiedag opleidingen
Op vrijdag 16 september organiseert Bibliotheek Spijkenisse in samenwerking met verschillende partners een opleidingsinformatiedag. Deelnemende standhouders zijn Welplaat in samenwerking met de gemeente Spijkenisse, Volksuniversiteit Spijkenisse, werkgroep Gilde Spijkenisse, Centrum voor de Kunsten.
Locatie: Bibliotheek Spijkenisse, Breeweg 2, 3201 VB Spijkenisse, (0181) 61 66 22
Datum: vrijdag 16 september 2011
Tijd: 11.00-17.00 uur
Organisatie: Bibliotheek Spijkenisse i.s.m. genoemde partners
Contact: Cisca Dutrieux, (0181) 61 66 22
Website: www.bibliotheekspijkenisse.nl

Voorburg

Doe mee met het Groot Dictee!
Tijdens het Festival van het Leren organiseert de bibliotheek in samenwerking met ROC Mondriaan het Groot Dictee van Leidschendam-Voorburg, waaraan prominente inwoners uit Leidschendam-Voorburg meedoen. U kunt ook meedoen! Naast het College van B&W en de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg zijn diverse instellingen uitgenodigd om met een afvaardiging aan dit spannende evenement deel te nemen. Altijd al eens willen meedoen? Dat kan! Via een live-verbinding kunt u in de bibliotheek in Voorburg meeschrijven met het dictee.U kunt zich aanmelden via de website van de bibliotheek of tot uiterlijk maandag 5 september aan de informatiebalie van de bibliotheek (tenzij de plaatsen zijn uitverkocht). Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt!
Locatie: Bibliotheek Voorburg, Koningin Julianalaan 257, 2273 JG Voorburg
Datum: donderdag 8 september 2011
Tijd: 16:00-18:00 uur
Organisatie: Bibliotheek Leidschendam-Voorburg
Contact: www.bibliotheeklv.nl/contact, (070) 387 26 26
Website: www.bibliotheeklv.nl

Zoetermeer

Groot Zoetermeers Dictee
Hoe schrijf je kakofonisch of laissez-faire? En hoeveel streepjes schrijf je in eau-de-colognefles? Tijdens het Groot Zoetermeers Dictee kunt u uw kennis van de Nederlandse taal testen. Dit jaar voor 10de keer en voorgelezen door Janine Willenborg, docent bij ID College. Zij start om precies 10.00 uur met voorlezen in de Hoofdbibliotheek. Het dictee is alleen bedoeld voor inwoners van Zoetermeer. Vooraf inschrijven is verplicht.
Locatie: Hoofdbibliotheek Zoetermeer, Stadhuisplein 2, 2711 EC Zoetermeer
Datum: zaterdag 10 september 2011
Tijd: 10.00 uur; inloop vanaf 9.30 uur via de cursusingang aan de Engelandlaan 510
Organisatie: Bibliotheek Zoetermeer i.s.m. ID College
Inschrijven: via een mail naar ID College
Contact: Emmy Rijsdijk, (079) 343 81 91
Website: www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Lees- en Schrijfmarkt
Na de vakantie zijn er weer goede voornemens en openen schrijfscholen en -instellingen hun deuren. Op zaterdag 10 september is er in het kader van het Festival van het Leren een informatieve Lees- en Schrijfmarkt in de Hoofdbibliotheek. Er is informatie over schrijfcursussen en -workshops, werkgroepen, schrijfwedstrijden, leeskringen, taalcursussen en taalmaatjes. De volgende instellingen zijn aanwezig: Bibliotheek Zoetermeer, Volksuniversiteit, Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC), uitgever Free Musketeers, Stichting Piëzo, ROC ID College, Gilde Samenspraak en Agens (inburgering). Docenten en vrijwilligers gaan graag met u in gesprek. Klik hier voor het volledige programma.
Locatie: Hoofdbibliotheek Zoetermeer, Stadhuisplein 2, 2711 EC Zoetermeer
Datum: zaterdag 10 september 2011
Tijd: 12.00-14.00 uur
Organisatie: Bibliotheek Zoetermeer
Contact: Emmy Rijsdijk, (079) 343 81 91
Website: www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Tien voor taal
Bibliotheek Zoetermeer organiseert ook dit jaar een taalspel voor laaggeletterden onder leiding van een bekende Nederlander. Dit jaar spelen we Tien voor taal. Woordritsen, lettergrijpen, uitkramen en natuurlijk de eindstrijd – dezelfde onderdelen als in het gelijknamige tv-programma, alleen een stukje makkelijker. Twee teams, bestaande uit volwassenen taalcursisten, strijden tegen elkaar. Het winnende team gaat met een leuke prijs naar huis. Iedereen is welkom om te komen kijken naar deze spannende, leuke en leerzame taalquiz.
Locatie: Hoofdbibliotheek Zoetermeer, Stadhuisplein 2, 2711 EC Zoetermeer
Datum: zaterdag 10 september 2011
Tijd: 14.00 uur
Organisatie: Bibliotheek Zoetermeer
Contact: Emmy Rijsdijk, (079) 343 81 91
Website: www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Prijsuitreiking Op reis met Mona Lisa
Op zondag 11 september 2011 worden in het Stadsmuseum van Zoetermeer de drie prijswinnaars bekendgemaakt van de landelijke reisverhalenwedstrijd Op reis met Mona Lisa. Eerste prijs: twee tickets naar Parijs vanuit een Nederlands opstapstation van Thalys, ter beschikking gesteld door Thalys. Dit biedt de winnaar de gelegenheid om Mona Lisa in het echt te bekijken, in het Louvre. Tweede prijs: een kunsthistorisch boek over de renaissance, ter beschikking gesteld door boekhandel Haasbeek. Derde prijs: een mooie fles wijn.
Een verhalenbundel met de tien beste inzendingen wordt uitgereikt aan de schrijvers die erin zijn opgenomen.
Locatie: Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7 
Datum: zondag 11 september 2011
Tijd: ontvangst vanaf 11.30 uur
Organisatie: Schrijversschool Zoetermeer i.s.m. Bibliotheek Zoetermeer
Contact: Emmy Rijsdijk, (079) 343 81 91
Website: www.schrijversschool-zoetermeer.nl/wedstrijden; www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Het Leerwerkloket Zoetermeer komt naar u toe!
Op zaterdag 17 september wordt het Stadscentrum van Zoetermeer omgebouwd tot een groots multicultureel festivalterrein. Er zijn vier podia met diverse optredens. Daarnaast vindt de Zoetermeerse Cultuurmarkt plaats, met amateurverenigingen, culturele verenigingen en instellingen. Ook vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke instellingen zijn vertegenwoordigd. Een inspirerende dag waarop het Leerwerkloket niet ontbreekt. Scholingsadviseurs geven advies over vragen als: welke opleidingen zijn voor mij geschikt? Hoe lang duurt die opleiding en op welk niveau mag ik starten? Is een ervaringscertificaat ook iets voor mij? Waar kan ik een leer/werkbaan vinden?
Locatie: Oostwaarts, 2711 BB Zoetermeer
Datum: zaterdag 17 september 2011
Tijd: 12.00-17.00 uur
Organisatie: ID College/Leven Lang Leren in regio Zoetermeer
Contact: Sabine Eggermont, 06 345 55 037
Website: www.zoetermeer.lerenenwerken.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap