Jacob's eerste diploma

Op zaterdag 25 september wapperde de vlag van het Festival van het Leren bij re-integratiebedrijf WNK in Alkmaar. Met demonstraties en informatiestands liet WNK zien wat er allemaal nog te leren valt.

Jacob van den Berg heeft een nieuwe scootmobiel. Hij staat geparkeerd bij de ingang. Jacob zelf laveert in zijn rolstoel behendig tussen de postsorteerrekken door. Na een operatie aan zijn voeten kwam hij in 2004 in een rolstoel terecht en moest hij zijn baan als postbezorger vaarwel zeggen. Een groot verlies: ‘Die baan was mijn lust en mijn leven. Ik was lekker de hele dag buiten.’ Ook werken in de groenvoorziening, zijn vorige baan, was geen optie meer. Maar inmiddels is hij weer aan de slag. Bij Businesspost heeft hij nu een baan achter de computer: elke middag checkt hij telefonisch of mensen hun post wel hebben ontvangen.

Klein hartje
Een jaar geleden haalde Jacob (52) het allereerste diploma in zijn leven: arbeidsmarktgekwalificeerd assistent, een brede assistentopleiding op mbo-1-niveau. Het betekende een jaar lang flink doorpakken. ‘Ik moest me er echt doorheen vechten. Er kwam een hoop huiswerk bij kijken, en het blijft bij mij nou eenmaal niet zo makkelijk hangen.’ In de opleiding komen communicatieve en sociale vaardigheden aan de orde, maar ook samenwerken en computervaardigheden. Vooral aan het onderdeel ‘opkomen voor jezelf’ heeft Jacob veel gehad. ‘Ik ben een typisch voorbeeld van een grote bek met een klein hartje. Ik laat me snel wegduwen. Maar vorig jaar heb ik ook gewoon een keer ‘bekijk het maar’ gezegd toen mijn baas iets wilde waar ik niet voor in was.’

Eerlijke kans
In de hal staat Annabel Grooteman – gehuld in festival-T-shirt – een slinger op te hangen bij de infostand. Ze is adviseur Opleidingen & Ontwikkeling bij WNK Bedrijven. ‘Langs de kant staan is in onze ogen geen optie. Iedereen verdient een eerlijke kans op passend en betaald werk,’ aldus Annabel. Opleiden is hierbij heel belangrijk. Ze grijpt het Festival van het Leren aan om te laten zien dat iedereen die wil, zich verder kan ontwikkelen. Als je wilt doorstromen, moet je nu eenmaal dingen bijleren.

Ambitie
Intussen heeft Jacob van den Berg alweer nieuwe ambities: ‘Ik wil graag een opleiding voor Word en Excel gaan doen. Uiteindelijk wil ik in de administratie terechtkomen. Werk is nou eenmaal mijn leven.’

__________________________________________________________________________

WNK Bedrijven voert voor de acht gemeenten in de regio Noord Kennemerland (Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Schermer en Heerhugowaard) de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en de Wet Werk en Bijstand (WWB) uit. Ze begeleiden en bemiddelen – met behulp van eigen leerwerkplekken, training en scholing – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)                                              Verslag studiereis naar Dublin (NL)                                                 Verslag studiereis naar Dublin (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap