Lekker op de bank met je kind en een boekje

Iedereen met kleine kinderen doet het: gezellig voorlezen op de bank. Behalve als je zelf niet of slecht kunt lezen. In Nijmegen liet de bibliotheek tijdens de festivalweek zien hoe leuk voorlezen kan zijn, óók als je niet ’s werelds beste lezer bent.

‘Er is een wereld voor me opengegaan!’ zegt Bernadette van der Vegt. Vorig jaar meldde ze zich aan voor een cursus lezen en schrijven en nu al kan ze met haar kleinkinderen doen wat met haar eigen kinderen nooit lukte: voorlezen. En dat niet alleen: na dertig jaar stapte ze weer in de auto omdat ze nu eindelijk de richtingsborden kan lezen. En ze koopt dingen in de supermarkt die ze voorheen liet staan omdat ze toch niet kon ontcijferen hoe je ze moest bereiden.

Opening Taalpunt
Vandaag is Bernadette als ambassadeur laaggeletterdheid te gast bij het Festival van het Leren in de bibliotheek. Aan haar de taak om officieel het Taalpunt te openen: een kast vol toegankelijk leesmateriaal, speciaal voor volwassenen die niet zo makkelijk een willekeurig boek zullen pakken. “Het zijn bijvoorbeeld in eenvoudig Nederlands geschreven boeken”, legt Dorry Massee van bibliotheek Gelderland-Zuid uit. “Of hertaalde romans van Nederlandse schrijvers. Doordat alles overzichtelijk bij elkaar staat, vinden mensen makkelijk de weg.” Als specialist educatie volwassenen zorgde ze dat het Taalpunt er kwam en organiseerde ze met het roc een Festivalactiviteit rondom de opening.

Plezier in taal
Naast de boekenkast staat kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer te glimmen en te knikken. Dit is precies zoals ze het graag ziet: plezier in taal. Betty verzorgt vandaag een workshop Plezier met kinderboeken, speciaal voor laaggeletterden en inburgeraars. Zingend en voorlezend laat ze zien hoe leuk het kan zijn om met je (klein)kind boekjes te lezen. De deelnemers aan de workshop doen luidkeels mee als er dierengeluiden gemaakt moeten worden. En passant wordt even uitgewisseld welk geluid een koe in het Turks of Marokkaans maakt. “Mijn dag is goed als ik zie dat mensen lol in taal krijgen”, zegt Sluyzer.

Gratis abonnement
Iedere cursist die bij het roc met basiseducatie begint, krijgt een gratis bibliotheekabonnement. Zo wordt het extra aantrekkelijk om af en toe eens een boek te komen uitzoeken. Voor jezelf, of de (klein)kinderen. Bernadette van der Vegt heeft de weg al gevonden. “Mijn kleinzoon komt nu met stapels boeken naar me toe. Ik ben zó blij dat die cursus bestaat.”

Informatie
Neem voor meer informatie contact op met Dorry Massee, (024) 327 49 87.
Betty Sluyzer verzorgt presentaties, cursussen en workshops op het gebied van taal en kinderboeken. Kijk op www.bettysluyzer.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap