Zingen over letters in Schiedam

Dinsdagavond 14 september was er in Bibliotheek Waterweg in Schiedam een speciale avond rondom het thema laaggeletterdheid. Een groep basisschoolkinderen, schrijfster Marjan Berk en ambassadeur laaggeletterdheid Koos Vervoort luisterden de avond op met hun aanwezigheid.

De avond was georganiseerd door Ineke van den Boom van de bibliotheek. Hij was speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en voor mensen die iemand kennen die hier moeite mee heeft. Verschillende doelgroepen namen aan de avond deel en dat leverde een gevarieerd publiek op.

Zingen over letters
De aftrap werd gedaan door groep drie van de Schiedamse basisschool De Peperklip. De leerlingen zongen vol enthousiasme over opa’s winkel en de letters die je daar kunt kopen. Hun ouders waren aanwezig en konden vol trots aanschouwen hoe hun kinderen in nog geen twee weken tijd dit liedje hadden ingestudeerd.

Dagboek schrijven
Na deze muzikale start gaf Marjan Berk een lezing over laaggeletterdheid en ze las voor uit eigen werk. Daarna werd het publiek uitgenodigd zelf een stukje van een dagboek te schrijven. Daarna werden de dagboekstukjes voorgedragen, wat overpeinzingen opleverde als ‘Waarom ben ik geen dagboekschrijver?’ en ‘Wat heb ik vandaag op school geleerd?’

Ambassadeur laaggeletterdheid
Vervolgens presenteerde Koos Vervoort, ambassadeur laaggeletterdheid, zijn levensverhaal als laaggeletterde. Hij kon tot zijn vijfenveertigste niet goed lezen en schrijven, maar door een cursus kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken en besloot hij zijn verhaal op papier te zetten. Dit resulteerde in zijn biografie in boekvorm die hij vorige week aan Prinses Laurentien mocht uitreiken. Met Marjan Berk sprak hij af samen met zijn medecursisten (die in de zaal zaten) een dagboek te gaan schrijven en dit als boek te gaan uitbrengen. Berk zal dit boek dan promoten.

Geslaagde avond
De avond eindigde met een humoristische beschrijving van een paskamerscène uit Marjan Berk’s boek Nooit meer slank. Al met al een geslaagde avond, druk bezocht en voor verschillende doelgroepen. Het feit dat verschillende organisaties aan deze avond deelnamen (Bibliotheek Waterweg, ROC Zadkine, basisschool De Peperklip, Uitgeverij De Stiep, boekhandel Van Leeuwen), was daar ongetwijfeld debet aan.

Informatie
Meer informatie bij Ineke van den Boom van Bibliotheek Waterweg.

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap