Gezellige boel in Zoetermeer

Zaterdagochtend 11 september, kwart voor elf. Er heerst een gezellige drukte in de raadszaal van het stadhuis in Zoetermeer. Ongeveer vijfenvijftig deelnemers staan te popelen om te beginnen aan het Groot Zoetermeers Dictee.

Om elf uur is het zo ver. Wethouder Van Leeuwen leest de tekst van begin tot eind op om de tekst vervolgens stukje voor stukje te dicteren.

Pittig dictee
Af en toe komt er uit de zaal een zucht of een zenuwachtig gelach want het dictee is pittig. Na acht volle zinnen met moeilijke woorden wordt het dictee ingenomen en gaan de docenten van ID College aan de slag met nakijken. Na een half uurtje koffiepauze waarin het dictee hét gespreksonderwerp van de deelnemers is, volgt er uiteindelijk het verlossende woord. Met twaalf fouten hebben vier deelnemers het Groot Zoetermeers Dictee ex aequo gewonnen.

Koelkastgedichten
Het Festival van het Leren gaat verder in de bibliotheek, een paar passen van het stadhuis vandaan. Inwoners van Zoetermeer kunnen daar de Walk of Games doen. Verspreid over de bibliotheek staan spellen uitnodigend opgesteld. Direct bij de ingang is een hoekje ingericht waar je op magnetische borden met woordmagneetjes koelkastgedichten kunt maken. Verderop staan mensen te schaken en te dammen op reuzenmatten en in het souterrain halen bezoekers moeilijke capriolen uit bij het reuzenmikado of maken wilde bewegingen bij de Wii-spelcomputer.

Gezellige boel
Om twee uur komt Debby Roukens, bekend van TV West, Rijmbingo spelen met laaggeletterden. Het wordt een hele gezellige boel, want niet alleen laaggeletterden doen mee – ook gezinnen met kinderen schuiven aan. Er zijn leuke prijzen te winnen.
Al met al een geslaagde dag, met veel publieke belangstelling en actieve deelname van diverse doelgroepen.

Informatie
Wilt u meer weten over het Zoetermeers dictee? Neem dan contact op met Janine Willenborg van ID College. Meer weten over de Walk of Games? Emmy Rijsdijk van Bibliotheek Zoetermeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Terugblik Festivaldag 2017
Verslag, Foto's en Presentaties en Impressie Workshop Toppers en Genomineerden

The Year of Adult Education in Europe 2017
 

Uitnodiging Festival van het Leren 2017 in Baarn
Uitnodiging   &   Programma

Terugblik Festivaldag 2016
Verslag, Foto's, Filmpjes en Presentaties 

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2018  |  Sitemap