Gezellige boel in Zoetermeer

Zaterdagochtend 11 september, kwart voor elf. Er heerst een gezellige drukte in de raadszaal van het stadhuis in Zoetermeer. Ongeveer vijfenvijftig deelnemers staan te popelen om te beginnen aan het Groot Zoetermeers Dictee.

Om elf uur is het zo ver. Wethouder Van Leeuwen leest de tekst van begin tot eind op om de tekst vervolgens stukje voor stukje te dicteren.

Pittig dictee
Af en toe komt er uit de zaal een zucht of een zenuwachtig gelach want het dictee is pittig. Na acht volle zinnen met moeilijke woorden wordt het dictee ingenomen en gaan de docenten van ID College aan de slag met nakijken. Na een half uurtje koffiepauze waarin het dictee hét gespreksonderwerp van de deelnemers is, volgt er uiteindelijk het verlossende woord. Met twaalf fouten hebben vier deelnemers het Groot Zoetermeers Dictee ex aequo gewonnen.

Koelkastgedichten
Het Festival van het Leren gaat verder in de bibliotheek, een paar passen van het stadhuis vandaan. Inwoners van Zoetermeer kunnen daar de Walk of Games doen. Verspreid over de bibliotheek staan spellen uitnodigend opgesteld. Direct bij de ingang is een hoekje ingericht waar je op magnetische borden met woordmagneetjes koelkastgedichten kunt maken. Verderop staan mensen te schaken en te dammen op reuzenmatten en in het souterrain halen bezoekers moeilijke capriolen uit bij het reuzenmikado of maken wilde bewegingen bij de Wii-spelcomputer.

Gezellige boel
Om twee uur komt Debby Roukens, bekend van TV West, Rijmbingo spelen met laaggeletterden. Het wordt een hele gezellige boel, want niet alleen laaggeletterden doen mee – ook gezinnen met kinderen schuiven aan. Er zijn leuke prijzen te winnen.
Al met al een geslaagde dag, met veel publieke belangstelling en actieve deelname van diverse doelgroepen.

Informatie
Wilt u meer weten over het Zoetermeers dictee? Neem dan contact op met Janine Willenborg van ID College. Meer weten over de Walk of Games? Emmy Rijsdijk van Bibliotheek Zoetermeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)                                              Verslag studiereis naar Dublin (NL)                                                 Verslag studiereis naar Dublin (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap