Persbericht

Rotterdam, 7 september 2009


Tiende editie Festival van het Leren van start

Op 12 september presenteert schaatser/zanger/mediapersoonlijkheid Erik Hulzebosch de startdag van het Festival van het Leren in Dronten. Hulzebosch, die op zijn veertiende stopte met school, is het levende bewijs van wat het Festival propageert: leren kan op allerlei manieren. Het multitalent zal onder andere vertellen over de onverwachte manieren waarop je je kunt ontwikkelen. Dit jaar vindt het landelijke Festival van het Leren voor de tiende keer plaats, van zaterdag 12 tot en met vrijdag 18 september 2009.

Met de slogan ‘Je kunt meer dan je denkt’ daagt het Festival van het Leren mensen uit hun talenten te ontwikkelen en te benutten. Het Festival richt zich op volwassenen, en speciaal op senioren, allochtonen, mensen met een handicap, laagopgeleiden en werkzoekenden. Doel van het Festival: laten zien dat leren voor iedereen leuk en mogelijk is.

Prijzen voor volwasseneneducatie
Ook dit jaar wordt er in de Festivalweek een aantal prijzen uitgereikt aan initiatieven op het gebied van volwasseneneducatie. Dronten bijt als landelijke voorbeeldlocatie op 12 september het spits af met de uitreiking van de Philip Kohnstamm IVIO Prijs en de Internationale Prijs. In Rotterdam wordt op 16 september de Ginjaar-Maas Prijs voor succesvolle initiatieven op het gebied van leren & werken uitgereikt.

Landelijk aanbod van activiteiten
Het Festival van het Leren heeft in de afgelopen jaren een groeiende landelijke weerklank gevonden. Tijdens de Festivalweek verstrekken in heel Nederland de deelnemende organisaties (roc’s, volksuniversiteiten, bibliotheken, buurthuizen, leerwerkprojecten enzovoort) informatie over hun aanbod en organiseren ze laagdrempelige publieksactiviteiten, zoals markten, workshops en excursies. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.festivalvanhetleren.nl.

Leren kan op allerlei manieren
De brede opzet, laagdrempelige opzet heeft tot doel drempels uit de weg te ruimen: leren hoeft niet altijd terug-in-de-schoolbank te betekenen. Een bezoek aan de bibliotheek, een cursus bij een volksuniversiteit, Nederlands praten op een koffieochtend, vrijwilligerswerk gaan doen of in de ouderraad stappen; het zijn allemaal manieren om je verder te ontwikkelen. Het Festival promoot dan ook vormen van formeel en non-formeel leren.

De organisatoren
Het Festival van het Leren is een initiatief van de Projectdirectie Leren & Werken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De landelijke organisatie is in handen van de CED-Groep (Rotterdam) en Lansu+Paulis Communicatiepartners (Leiden).

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Terugblik Festivaldag 2017
Verslag, Foto's en Presentaties en Impressie Workshop Toppers en Genomineerden

The Year of Adult Education in Europe 2017
 

Terugblik Festivaldag 2016
Verslag, Foto's, Filmpjes en Presentaties 

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2018  |  Sitemap