Rad van Fortuin in Noordoost Brabant

14-07-2009 Interview met Yvonne van Weert

Yvonne van Weert is verbonden aan het Servicepunt Leren & Werken Noordoost Brabant. Samen met Thea de Ruijter van ROC De Leijgraaf en Marja Janssen van MEE en het Educatie Netwerk Noordoost Brabant vormen zij de harde kern van de organisatiecommissie die het Festival van het Leren in de regio Noordoost Brabant voorbereidt.

Oss heeft al een langere traditie met de organisatie van de toenmalige Week van het Leren. Vorig jaar zijn daar Uden, Veghel, Cuijk en Boxmeer bijgekomen. In elk van deze plaatsen werd met een festivalkraam deelgenomen aan de lokale weekmarkt (‘tussen de sokken en de onderbroeken’, zoals Yvonne van Weert het uitdrukt), en vanwege het succes van vorig jaar wordt deze formule dit jaar herhaald. In de marktkraam draait een Rad van Fortuin, waarmee ‘educatieve’ prijzen te winnen zijn.

Samenwerking
Een hele stoet organisaties participeert in het festival: ROC de Leijgraaf, Servicepunt Leren en Werken Noordoost Brabant, MEE Noordoost Brabant, het regionale Educatie Netwerk, de Volksuniversiteit en Vrouwenschool in Oss, de CWI’s in Oss, Veghel en Cuijk, én de gemeentes Oss, Uden, Veghel, Cuijk en Boxmeer. Nieuw is dat dit jaar ook de bibliotheken van alle deelnemende plaatsen meedoen. De gemeentes vormen volgens Van Weert een belangrijke participant omdat zij ondersteunen bij de communicatie over het festival. "De communicatiemedewerkers van de deelnemende gemeentes leveren hand- en spandiensten, helpen bij de opstellen van persberichten, zorgen ervoor dat er berichten verschijnen in de regionale pers en op de gemeentepagina’s. Voor de uitreiking van de prijzen zorgen zij er vaak voor dat er een wethouder verschijnt, wat het festival extra cachet geeft. En de gemeente draagt materieel bij door bijvoorbeeld de huur van de marktkraam te financieren. Maar van de verschillende participanten vragen we vooral personele inzet. En die is niet gering! Het is een hele organisatie, dit festival."

Netwerk
Op de vraag of de samenwerking met al die instellingen alleen gericht is op organisatie van dit leerfestival, zegt Van Weert: "Ja en nee. Ja, want deze samenwerking is helemaal gericht op het bundelen van promotie voor het leren, in wat voor vorm dan ook, in één week. Promotieactiviteiten die anders verspreid over het jaar zouden plaatsvinden. En néé, want natuurlijk is voor alle partijen het netwerk dat door deze samenwerking ontstaat ontzettend belangrijk en nuttig. We leren elkaar in dit intensieve project goed kennen en weten elkaar ook door het jaar heen te vinden bij de opzet en afstemming van educatieve activiteiten en het werven van deelnemers." In de organisatie spelen overigens ook leerlingen van de verschillende opleidingen een rol. "We proberen zoveel mogelijk opdrachten bij leerlingen weg te zetten. Deze zijn vaak inpasbaar in hun leertraject. Denk aan het ontwerpen van de waardebonnen die wij als prijs weggeven. Of aan studenten die over de markt lopen en mensen naar de kraam proberen te lokken."

Jan en alleman
Wat gebeurt er nou op zo’n markt? Van Weert: "Op de weekmarkten staat een marktkraam waar informatie wordt verstrekt. Deze zal bemand worden door medewerkers uit het samenwerkingsverband. Je moet je voorstellen dat op die markten Jan en alleman komt. Gewone mensen, die vaak helemaal niet meer gericht zijn op leren, die denken dat leren niet meer aan hen is besteed. Doel van de weekmarkt is bezoekers te wijzen op de vele mogelijkheden om te (blijven) leren al dan niet in combinatie met werk. We willen mensen interesseren voor de verschillende vormen en mogelijkheden van leren. En dat is heel breed. Het gaat van leren gericht op persoonlijke ontwikkeling tot activiteiten in de vrije tijd of leren voor werk. Ook voor mensen met een beperking. Leren op de werkplek en in privésfeer nemen een steeds belangrijkere plaats in."

Rad van Fortuin
Op de markt delen studenten waardebonnen uit, legt Van Weert uit. "Tegen inlevering hiervan kunnen bezoekers meedoen aan het Rad van Fortuin. Er zijn grote en kleine prijzen te winnen, die allemaal te maken hebben met leren. Denk aan een bon voor een cursus bij ROC de Leijgraaf, een bon voor een intakegesprek, een gratis bibliotheekpas en diverse kleinere prijzen. Bekendmaking van de gewonnen prijzen gebeurt aan het eind van de markt en de winnaars worden gepubliceerd in de huis-aan-huisbladen. We proberen met alle deelnemers in gesprek te raken over leren, werken en over persoonlijke ontwikkeling. Om de eventuele behoefte aan hulp bij het zoeken naar scholing of werk helder te krijgen, stellen we een paar vragen en noteren de gegevens op een formulier. Denk aan adresgegevens die we nodig hebben voor het uitreiken van een prijs, maar ook aan gegevens over vooropleiding. En we vragen of een van de samenwerkingspartners contact met hen mag opnemen. Onze ervaring is dat de meeste deelnemers hier graag aan meewerken en wij bouwen zo het contact op. Nieuw dit jaar is dat op de avond van de weekmarkt in de plaatselijke bibliotheek workshops plaatsvinden rondom lezen en schrijven. We verwijzen geïnteresseerden die we op de markt spreken direct naar deze workshops door!"

T-shirts en vlaggen
Tot slot, wat kan de landelijke organisatie bijdragen aan het Festival? Van Weert: "We hadden vorig jaar al T-shirts laten maken met als opdruk ‘Week van het Leren’. Nu de Week is omgedoopt tot Festival van het Leren, blijkt die investering achteraf niet nodig. Dat was wel even slikken. Maar we zijn op zich niet ontevreden over de naamswijziging en we zijn erg blij met het bericht dat we via de landelijke organisatie vlaggen kunnen bestellen. En natuurlijk de kraskaarten – die kunnen we in onze formule heel goed gebruiken."

Informatie
De activiteiten in de vijf Brabantse steden vinden plaats van 15 t/m 18 september 2008. Kijk op de websitevoor meer  informatie over de festivalactiviteiten in Noordoost Brabant. Wilt u meer weten over de organisatie van dit regionale festival? Stuur dan een mail naar Yvonne van Weert.

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Presentatie Toolkit
Tijdens de Kick-off in Hengelo presenteerde Yvonne van der Heijden van Learn for Life de "Toolkit tophits voor een succesvolle leeromgeving". Lees meer

Kick-off Festival in Hengelo
Verslag aftrap Festival in Hengelo Bekijk hier de foto's

Internationale Prijs 2018
De Internationale Prijs 2018 is op 6 september uitgereikt aan:
RSD De Liemers voor het project Grenzen Bewegen
Persbericht
Juryrapport

EISEL - samenwerken in de regio
Korte achtergrond                          Verslag studiereis naar Slovenie (EN)                                              Verslag studiereis naar Dublin (NL)                                                 Verslag studiereis naar Dublin (EN)

Leren van volwassenen vraagt aandacht - een leven lang leren
Download hier de publicatie van Learn for Life

Volwasseneneducatie in de 21e eeuw: EAEA Manifest
Download hier de Nederlandse versie

Volg ons op
  Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2019  |  Sitemap