Nieuwsbrief 62 Festival van het Leren

Nieuwsbrief Festival van het Leren
29 augustus 2014


Activiteit melden
Hier kunt u uw activiteit melden
En hier bestelt u uw promotiematerialen.

Landelijke opening Festival
Georganiseerd in nauwe samenwerking met Stichting Learn for Life, CINOP Erasmus+ en Leerwerkloket Haaglanden. Een feestelijke dag met in de ochtend een studiebijeenkomst en ’s-middags de huldiging van Toppers/Leermeesters en uitreiking van de Internationale Prijs. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.


Leuke voorbeelden doen volgen

Lelystad
Multifunctionele accommodatie Atolplaza in Lelystad gebruikt de promotiematerialen goed! Tijdens de Festivalweek wordt de vraag op kalenderkaarten ‘Wat wil jij dit jaar leren?’ aan diverse bezoekersgroepen voorgelegd. De bezoekers kunnen hun dromen en wensen omtrent leren, al dan niet met hulp van andere opschrijven of tekenen. De ingevulde kaarten worden in de hal opgehangen, zodat ook anderen geïnspireerd kunnen raken. Na afloop bespreken de organisaties in Atolplaza aan welke wensen mogelijk voldaan kan worden. Werken aan een Cultuur van het Leren...

Zoetermeer
Tijdens de bruisende Dag van Palenstein, een levendige wijk in Zoetermeer, vieren bewoners met elkaar het leven en wonen in de wijk. Een van de activiteiten op deze dag (13 september) is een aantrekkelijke interactieve informatiemarkt met taaltesten en informatie over entree- en mbo-2 opleidingen. Het Leerwerkloket geeft informatie aan iedereen met een vraag over leren en werken. Zo worden verschillende invalshoeken aan elkaar geknoopt waardoor ze elkaar versterken.

‘s-Hertogenbosch
Op zondag 14 september organiseert Het Bossche Taalnetwerk (8 partijen) een leuke Hollandse Quiz voor alle deelnemers aan het Taalnetwerk en andere belangstellenden. Wie weet hoeveel kilometer fietspad er in Nederland voor de Nederlandse hobbyfietsers is? Wie kan vertellen waar de overheerlijke stroopwafels vandaan komen? Op deze dag worden ook de Taaltoppers van Den Bosch in het zonnetje gezet.

Dossier 18 - 27 jaar: ter informatie en inspiratie

In dit dossier een aantal interessante projecten voor volwassenen van 18 - 27 jaar. De hieronder gepresenteerde projecten komen uit regio Haaglanden, waar dit jaar de landelijke opening plaatsvindt.
We nodigen u van harte uit projecten uit uw regio bij ons te melden.

Piëzo methodiek
Stichting Piëzo is een maatschappelijke organisatie die mensen in de gelegenheid stelt om hun talenten en vaardigheden te ontdekken en verder te ontwikkelen. Dit kan door deel te nemen aan trainingen en activiteiten, door ‘lerend vrijwilligerswerk’ binnen de PiëzoCentra of bij een van de partnerorganisaties in Zoetermeer. De stichting ontwikkelde een methodiek met vijf fases waarmee mensen vanaf verschillende niveaus de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen om volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Aan het einde van iedere fase hebben de mensen iets nieuws geleerd. Het einddoel is een zo volledig mogelijke participatie, integratie en emancipatie binnen de samenleving. Meer informatie www.piezomethodiek.nl

Laddertjesdag en Zwabbertjesdag
Stichting Nelis wil jongeren die werkloos zijn, zo snel mogelijk weer bij het arbeidsproces te betrekken. De stichting ontwikkelde werkgelegenheidsprojecten gericht op de schoonmakers- en glazenwassersbranche. Beide projecten zijn gebaseerd op een leerwerktraject met een verkorte beroepsopleiding die de deelnemers alle benodigde startkwalificaties aanreikt, aangevuld met een stageplek en afsluitend een arbeidsovereenkomst bij een werkgever. Stichting Nelis coacht de deelnemers intensief, om voortijdige uitval te voorkomen.
Meer informatie www.stichtingnelis.nl

Praktijkopleiding stucadoor Haaglanden
Bij Traub Stuc leren jongeren via competentiegericht onderwijs het vak van stucadoor. Het opleidingsbedrijf werkt nauw samen met lokale overheden en regionale onderwijsinstellingen. De jongeren, werkloos en veelal kansarm, leren in en van de praktijk in een bedrijfsgebouw dat ingericht is met zgn. stucboxen. Ze voeren individuele en gezamenlijke praktijkopdrachten uit. De omgeving is beschermd en er wordt veel aandacht besteed aan omgangsvormen en werkmoraal. Na afloop van een opleiding van 6 maanden wordt een praktijkexamen afgenomen en worden de geslaagden in een poule geplaatst van aannemings- en stucadoorsbedrijven. Meer informatie www.traubstuc.nl

Sport- citystewards Haaglanden
Een praktische training van 24 weken in het stadion van ADO Den Haag waarbij de deelnemers leren wat bij hen past en wat hun sterke kanten zijn. Naast de opleiding tot sport-citysteward zijn er mogelijkheden voor stages bij het restaurant, de receptie, de onderhoudsdienst en buiten het stadion. De trainers hebben contact met veel verschillende bedrijven en kunnen altijd wel een geschikte stageplek vinden.
De deelnemers aan de training halen daarbij bovendien ook het mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1.
Meer informatie www.sportstewardhaaglanden.nl

Nederland in Dialoog

Nederland in Dialoog brengt mensen samen om door middel van de dialoogmethodiek in kleine kring ervaringen uit te wisselen aan de hand van een thema. Tijdens dialoogbijeenkomsten in stad, dorp of wijk worden nieuwe verbindingen gelegd tussen mensen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Dat levert, naast persoonlijke ervaringen en inspiratie, dikwijls ook nieuwe initiatieven op die de onderlinge binding versterken. Dit jaar vindt Nederland in Dialoog plaats van 7 tot 14 november. Plaatselijke dialooggroepen organiseren echter het hele jaar door activiteiten, waarbij uiteraard ook veel geleerd wordt! Het Festival van het Leren sprak onlangs met de landelijk coördinator over de mogelijke lijntjes tussen beide organisaties. Lees verder link naar nederlandindialoog.nl.

Volg het Festival op Facebook en Twitter

Klik hier om u af te melden voor de nieuwsbrief
Ontvangt u deze e-mail in een vreemde opmaak of zonder afbeeldingen?
Klik dan hier voor de online versie.

Archief nieuwsbrieven

Hieronder vindt u het archief van eerder verschenen nieuwsbrieven van het Festival van het Leren. 
Als u suggesties heeft naar aanleiding van een nieuwsbrief, laat ons dat dan weten via info@festivalvanhetleren.nl.


2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008
Learn for Life draagt zorg voor de landelijke coördinatie van het Festival van het Leren. © 2014  |  Sitemap